Pajala 

 

 

Pajala soltorget.

 

Fler bilder från hemsidan: här

 

Läge                                                                                                                      Pajala är en gränskommun i Norrbotten och Lappland med ca 7200 invånare varav 2100 i centralorten. Pajala kommun gränsar i söder till Övertorneå och Överkalix kommuner, i väster till Gällivare, mot norr till Kiruna samt i öster till de finska kommunerna Muonio, Kolari och Pello.

 

Historia:

Det som i dag är Pajala kommun har sedan urminnes tider varit bebott av renskötare. De första tornedalsfinska nybyggarna slog sig ner i kommunens nedre del på 1570-talet. Socknen och kommunen har fått sitt namn efter den mest framgångsrika av dessa nybyggare, birkarlenLasse Pajanen (död cirka 1600). Redan vid 1700-talets början hade de finska nybyggarna nästan helt trängt undan den renskötande befolkning, som antagligen tidigare fanns inom nuvarande Pajala kommun.Det geografiska läget har historiskt gjort Pajala till naturligt handels-centrum vilket Kengis marknad - numera Pajala marknad – med anor från 1700-talet vittnar om. Pajala är en traditionsrik kulturbygd. Norrbottens äldsta brukshistoria finns här, med en järnbruksepok som sträckte sig över nästan tre sekler. Befolkningen är av samisk, finsk och svensk härkomst. I svenska Tornedalen har finska varit det dominerande språket från tidig medeltid. Svenska språket hade liten inverkan fram till 1888 när de första statskolorna inrättades, där undervisningen enbart skulle ske på svenska.

 

Sevärdheter:

Mikael Niemis fotspår; en guide till platserna där succéromanen ”Populärmusik från Vittula” utspelar sig. Pajala kyrka, en av Sveriges största träkyrkor med anor från 1700-talet. Pajala museum visar bruksrörelsens historia i Kengis med start på 1640-talet. Laestadius pörte och kulturrum. Kengis bruk och Palokorva en masugnsruin. Soltorget med kanske världens största Solur. Pylonbron över Torneälv till Finland, en av fåtalet broar i Sverige av denna modell.

Varje årstid en upplevelse: Sommarens fisketurer, kanotutflykter eller båt- och flottfärder på någon av de fem outbyggda älvarna. Höstens hjortronmyrar, älgjakt och bärplockning. Vinterns skidåkning i snörik terräng och skoterfärder på lederna. Norrskensvinter, islossning, sommarljus och virvlande vatten i älvarnas forsar. Ta del av vår natur, kultur och genuint hantverk, bada bastu, smaka på hjortron, renkött och kaffeost. Låt dig ryckas med av äventyret, lyssna till tystnaden och du kommer attförstå vår stolthet över Tornedalen.

 

Aktiviteter:

Gå i Mikael Niemis fotspår, bada bastu en kultur, som erbjuder människan närhet till jord, eld, luft och vatten. Vildmarkssafari, paddla kanot, åka skoter efter fina leder, fiska m.m.

 

Logi, café, restaurang m.m.

Flertalet hotell, stugor för boende, restauranger och caféer för förtäring.

 

Företagsverksamheter:

För att utveckla näringslivet och tillvarata initiativkraften i byarna finns projekt och nätverk i kommunen. Näringslivet domineras av ett mycket stort antal småföretag inom många olika näringsgrenar.

 

Traditioner:

Pajala marknad i början av juli. Römppäviikko sista veckan i september med aktiviteter i 6 olika byar runt om i kommunen med bl.a. dans, bastutävlingar, kulturella inslag m.m.

 

Kontakter

Kontakta Pajala Turism tel 0978-100 15 för information om logi och annat av intresse.

Boka flyget till Pajala hos Pajala Resebyrå tel. 0978-711 30

 

Hemsida: www.pajala.se